Verifiera dig för att publicera annonser som rör samhällsfrågor, val eller politik på Facebook och Instagram – 2022

Senast uppdaterad: 16.9.2022

Är du politiker eller arbetar inom ett politiskt parti eller kanske jobbar du på en myndighet som vill annonsera om frågor som rör samhällsfrågor, val eller politik på Facebook och Instagram? Då behöver du gå igenom en verifieringsprocess för att kunna göra det. I den här artikeln går vi steg för steg igenom hur du gör din verifiering samt varför du behöver göra det. I artikeln hittar du instruktioner för såväl Business Manager som Business Suite. Om du får problem på vägen är du alltid välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig gärna! 

Bild på Text fråga

Varför behöver du verifiera dig?

Alla som vill publicera, hantera eller skapa annonser på Facebook och Instagram, som rör sociala frågor, val eller politik måste bekräfta sig egen identitet. Du behöver bara bekräfta din identitet en gång och kan därefter göra annonser som rör sociala frågor, val eller politik på flera olika sidor, så länge de har en ansvarsfriskrivning och rätt länkande annonskonton. 

Bra att veta innan du börjar verifieringen:

 • Du kan endast verifiera dig i det land du befinner dig i samt har giltiga id-handlingar i.
 • Du kan endast annonsera i det land du är verifierad i.
 • Läs noga igenom fotokraven när du lämnar in din identitetshandling så att du säkert inte blir nekad pga att fotot t.ex. är suddigt.
Bild på Corinne Grönholm

Verifiera dig på Facebook i några enkla steg:

Börja med att bekräfta din privata profil. Det gör du enklast i några steg:

 1. Aktivera tvåfaktorsautentisering, om du inte redan har det aktiverat.
 2. Gå in på inställningar & Sekretess och klicka sedan på Inställningar. 
 3. Under kontoinställningar och allmänt hittar du identitetsbekräftelse där klickar du på visa och sedan bekräfta din identitet och klicka på kom igång.
 4. Det kommer upp en ruta där du ska ange anledning till att du vill bekräfta din identitet. Välj den som passar in bäst, men i detta fall välj ”Kör annonser om sociala frågor, val eller politik”.
 5. Välj vilket land du vill köra annonser i och klicka på kom igång. Tryck på “Ja, fortsätt”, när Meta frågar om du vill bekräfta din identitet.
 6. Välj därefter vilket land du vill annonsera i och klicka sedan på kom igång. 
 7. Bekräfta hur du vill bestyrka din identitet. Väljer du ID-handling så behöver du ladda upp en horisontell bild på din ID-handling och kontrollera att bilden uppfyller kraven. Sedan är det bara att vänta på svar!

Tips – Se till att du skickar in ett skarpt foto som inte innehåller några reflexer eller skuggor. Text & bild på fotot måste vara tydligt. 

Inom 48 timmar borde du få ett svar om verifieringen gått igenom eller inte. Går den inte igenom får man läsa igenom varför och göra om det på nytt. Om du inte hört något på 48 timmar kan det vara bra att gå in och kika så det inte blivit några trubbel på vägen.

Skapa en ansvarsfriskrivning & länka ditt annonskonto för att annonsera på Facebook och Instagram

Efter att du verifierat dig måste du skriva en ansvarsfriskrivning och länka den till ditt annonskonto. I och med att Facebook (eller Meta som det ju egentligen heter) har uppdaterat de flesta kontona till Business Suite så har vi lagt in två olika beskrivningar för att hitta till ansvarsfriskrivningen beroende på vilken variant du använder dig av.

Skapa ansvarsfriskrivning via Business Manager

Gå till din sida via Business manager.

 1. Gå till inställningar och tryck på annonser som rör samhällsfrågor, val eller politik. 
 2. Klicka på Skapa ansvarsfriskrivning. Börja med att läsa igenom och godkänna de allmänna villkoren samt informationen om annonsbiblioteket.
 3. Välj det annonskonto du vill länka och gör en ansvarsfriskrivning. Här behöver du fylla i vem som betalar för annonsen/annonserna samt kontaktuppgifter. Om du inte vill att din exakta adress ska synas kan du kryssa i att endast staden får synas. Då kommer adressen gömmas och istället står det exempelvis Helsingfors, Finland. 
 4. Fyll i de uppgifter som efterfrågas, granska och skicka in. Därefter länkar du ditt annonkonto i nästa steg. När alla cirklar är gröna vet du att du gjort rätt.

Bra att veta: Om du har flera annonskonton måste varje enskilt annonskonto verifieras och länkas. Du kan använda samma ansvarsfriskrivning till flera olika annonskonton.

Skapa ansvarsfriskrivning via Business Suite

Gå till din sida i Business Suite.

 1. Gå till Fler verktyg och klicka därefter på Sidinställningar. Då kommer du till samma ställe som i Business Manager och kan följa samma steg som du hittar nedan.
 2. Klicka på annonser som rör samhällsfrågor, val eller politik och därefter Skapa ansvarsfriskrivning.
 3. Börja med att läsa igenom och godkänna de allmänna villkoren samt informationen om annonsbiblioteket.
 4. Välj det annonskonto du vill länka och gör en ansvarsfriskrivning. Här behöver du fylla i vem som betalar för annonsen/annonserna samt kontaktuppgifter. Om du inte vill att din exakta adress ska synas kan du kryssa i att endast staden får synas. Då kommer adressen gömmas och istället står det exempelvis Helsingfors, Finland. 
 5. Fyll i de uppgifter som efterfrågas, granska och skicka in. Därefter länkar du ditt annonkonto i nästa steg. När alla cirklar är gröna vet du att du gjort rätt.

Auktorisera ditt Instagramkonto:

Om ditt Instagramkonto och din Facebooksida inte har samma namn måste du auktorisera ditt Instagramkonto. Detta gör du genom att gå tillbaka till sidan där du bekräftade din identitet och länkade ditt annonskonto. Nu väljer du det sista alternativet – Auktorisera ditt Instagramkonto. Logga in på Instagram och följ instruktionerna.

Det kan ta upp till 72 timmar att få Instagramkontot auktoriserat. 
Om ditt Instagramnamn inte godkänns, på grund av att det inte är tillräckligt lika ditt sidnamn, kan du redigera ditt Instagramnamn eller ditt sidnamn så att de matchar. 

När du gjort alla steg är du klar och redo för att annonsera! Som du märker kan det vara en aning trixigt och tidskrävande men som tur behöver du endast göra detta en gång per sida och annonskonto. 

Bild på dator och glasögon

Lycka till med din verifiering och tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller funderingar!

Kontakta oss!