Tillgänglighet = humanitet

Jag vill att du blundar. Försök nu klara av något du i vanliga fall brukar göra online till exempel fylla i ett formulär eller beställa dagens lunch. Hur går det? Kan du navigera på en hemsida utan att se vart du rör musen? Eller tänk dig att du inte har några fingrar utan är beroende av ett verktyg som du styr med dina tår. Inte helt enkelt det heller. Det här är utmaningar som många människor möter och utmaningar som vi som designar och bygger webb hela tiden behöver tänka på och ta i beaktande.

Ungefär var sjätte person i världen har en märkbar funktionsvariation

Enligt Word Health Organisation har ungefär 1.3 miljarder människor en märkbar funktionsvariation. Det innebär ungefär 16% av världens befolkning, det vill säga var sjätte person. För oss på Nordic Brandstep är det en självklarhet att inkludera alla människor, oavsett förutsättningar, när vi planerar och tar fram såväl nya hemsidor som annan design för att kunna skapa en friktionsfri och bra upplevelse som alla kan ta del av.

Tillgänglig design som tar många olika aspekter i beaktande

För oss på Nordic Brandstep betyder tillgänglighet mänsklighet. Enligt oss är det en rättighet som alla borde ha att kunna ta emot samma information och budskap. Tyvärr råder inte lika förutsättningar i dagens samhälle. Här ser vi att vi kan vara med och bidra genom att, enligt bästa förmåga, ha tillgängligheten i åtanke när vi arbetar.

För oss innebär det bland annat att se på vårt arbete från olika aspekter och försöka sätta oss in i olika personers behov för att kunna möta deras utmaningar på bästa vis. Utmaningarna kan se olika ut. Vår uppgift är att skapa design som möter behovet oavsett om du lever med en långvarig funktionsvariation eller är en tillfälligt stressad person som har svårt att ta emot information och tänka logiskt när pressen gör sig påmind.

När vi designar och bygger webb följer vi riktlinjerna enligt WCAG 2.1 Det kan gälla allt från tillräcklig kontrast mellan bakrund och text, till att se till att rubriksättningar och samtliga moment är uppbyggda på ett logiskt och korrekt sätt så att personer som exempelvis använder en skärmläsare får bästa möjliga upplevelse och hittar den informationen som är viktig och relevant.

Har du frågor och vill veta mer om hur vi jobbar med tillgänglighet? Tveka inte att höra av dig!